Slipe kniv på frihånd

Knivsliping med slipesten

Slipestei, wet-ston i nettbutikk

Kjøp slipestein

Med endel trening mestrer du kanskje å slipe kniven din på frihånd, bare med en slipestein, en såkalt “wet stone” som hjelp, og da trenger du ikke mer “avansert” utstyr

Du bør ha steiner med flere “grovhetsgrader” for å få perfekt resultat, og jeg har sett slipere som bruker 5-6 forskjellige grader på steinene sine. Grov slipestein, 150 grit for å reparere hakk, 400 for slitte kniver, 800 for normalt brukte kniver, før de avslutter med 2000 og helt til slutt fin slipestein 6000 eller 8000 grit som nærmest er som en polering å regne.

Er dette noe som du ikke har vært borti før og har lyst til å prøve så vil jeg anbefale en dobbel sten som har forskjellige grader på hver side, så slipper du å kjøpe to. F.eks. denne (som på bildet). Den har 250 på ene siden, det er grovt nok til å reparere en skadet egg og 1000 på andre siden. Det vil ikke gi en perfekt polert egg, men det er greit nok for å teste om dette er noe som du får til.

Flere slipestener finner du her.

Det finnes tusenvis av Youtube videoer av folk som viser fra “skillsene” sine og hvordan de sliper kniv med bare en slipestein. Videoen under viser en som har ferdighetene i orden.

Watch this video on YouTube.