Slipe kniv på frihånd

Knivsliping med slipesten

Slipestei, wet-ston i nettbutikk

Kjøp slipestein

Med endel trening mestrer du kanskje å slipe kniven din på frihånd, bare med en slipestein, en såkalt «wet stone» som hjelp, og da trenger du ikke mer «avansert» utstyr

Du bør ha slipesteiner med flere «grovhetsgrader» for å få perfekt resultat, og jeg har sett slipere som bruker 5-6 forskjellige grader på steinene sine. Grov slipestein, 150 grit for å reparere hakk, 400 for slitte kniver, 800 for normalt brukte kniver, før de avslutter med 2000 og helt til slutt fin slipestein 6000 eller 8000 grit som nærmest er som en polering å regne.

Er dette noe som du ikke har vært borti før og har lyst til å prøve så vil jeg anbefale en dobbel sten som har forskjellige grader på hver side, så slipper du å kjøpe to. F.eks. denne (som på bildet). Den har 250 på ene siden, det er grovt nok til å reparere en skadet egg og 1000 på andre siden. Det vil ikke gi en perfekt polert egg, men det er greit nok for å teste om dette er noe som du får til.

Flere slipestener finner du her.

Slipesten sett

Slipesett, slipestein settHar du ikke utstyr for å slipe kniv fra før kan du begynne med ett å kjøpe ett sett med slipesteiner i forskjellige grovheter og annet tilbehør.

Det første settet her er fra Zwilling Bob Kramer og er forholdsvis dyrt. Det er kanskje litt dumt å anbefale det som ett slipesett for en nybegynner for det ligger ikke for alle å slipe kniver på frihånd. Det er ikke alle som får det til uansett, du skal ha ok muskelhukommelse og være litt fingernem for å lykkes. På en annen side kan skikkelig utstyr være en god motivasjon og dette er såpass eksklusivt og spesielt at du bør få en god pris for det brukt om du ikke kan bruke det.

Settet består av tre glasslipesteiner med korntall #400, #1000 og #5000, disse er «knallharde» og varer «evig». I settet inngår også en rensestein som fjerner metallkorn som legger seg på steinene og en holder for slipesteinen.

Holderen er konstruert slik at den kan ligge over vasken. Da er det lett å tilføre vann mens du arbeider og det blir selvsagt også enklere å holde det reint rundt seg.

Mer info om/kjøp Zwilling Bob Kramer slipesett.

Mino Sharp japansk slipestein sett
Ett annet alternativ er dette med japanske slipesteiner fra Minosharp som kommer i sett med to slipesteiner med grit 220 og 1000 og 2 ulike «fiksturer» med ulik slipevinkel. En fikstur er ett lite redskap som festes på baksiden på kniven, på selve bladet, og som hjelper deg å holde knivbladet i riktig vinkel i forhold til slipesteinen. Noe som er en garanti for å få kniven skarp.

Mer info om/kjøp MinoSharp slipesett med fikstur

Det finnes tusenvis av Youtube videoer av folk som viser fra «skillsene» sine og hvordan de sliper kniv med bare en slipestein. Videoen under viser en som har ferdighetene i orden.