Kniv og knivsliper

Sett med kjøkkenkniv og slipe utstyr

Kniv og knivsliper
Kniv og knivsliper sett

Sett som inneholder kniv, slipestein eller slipebryne som mange vil si, holder for slipestein, med gummi under slik at den ikke sklir på benken, og guide eller slipestøtte som gjør at du sliper kniven med riktig vinkel. Og vinkelen skal være tilpasset den som kniven i settet originalt er slipt med. Slipstøtten kan også brukes til kniver du allerede har, om det er rundt 3-5 cm brede

Om du bruker slipebryne jevnlig, 1 eller 2 ganger i måneden alt etter hvor mye du bruker kniven så har du en skarp kniv på under 10 minutter.

Hvordan sliper man kniv med bryne?

Slik gjør jeg det, kort fortalt. Legg steinen noen minutter i vann på forhånd. Ha steinen oppi holderen. Groveste siden opp, den er tosidig, Sett slipestøtten på kniven, nær skaftet (det er den dingsen, nederst på bildet). Den er fjærbelastet så den sitter godt. Dra kniven 5 ganger over slipesteinen med veldig lite trykk. Flytt slipestøtten nærmere tuppen på kniven, og gjenta, 5 «drag» til. Snu kniven og gi den 5 drag til. (drypp evt. noen dråper vann over steinen om du kjenner det «lugger». Flytt slipestøtten ned mot skaftet igjen og dra over 5 ganger til.

Snu steinen med den fine siden opp og gjenta. Dra 5 ganger, flytt slipestøtten o.s.v. Bruk enda mindre trykk på denne gangen. (Kniven ser utifra bildet ut til å være kortere enn min så du klarer kanskje å slipe kniven fra «rot til tupp» om du setter slipestøtten på midten. Prøv det, så sparer du tid og får også ett jevnere drag over brynet)

Dette tar ikke lang tid. Hvert «drag» over en brynestein tar kanskje 3 sekunder, så 40 drag tar 2 minutter. Så tar det noen sekunder å flytte slipeguiden. Bruk også noen minutter på å rengjøre steinen etter bruk. Du fjerner små metallpartikler fra kniven og om disse ikke blir vasket av steinen vil de ruste på steinen. Jeg bruker sånn «plastnetting» som man skrubber gryter med til å vaske steinene mine, men jeg har en som jeg bruker bare til det. Du vil ikke ha fett fra steikepannen på steinene. Setter du av 10 minutter så bør du komme i mål, med både sliping og vask, og det går fortere etter hvert som du får trening.

Dette er om du sliper kniv jevnlig. Om den er nedslitt er det samme metode men du må kanskje dra kniven over steinen 10 eller 20 ganger i hver operasjon istedenfor 5. Om kniven er nedslitt så lønner det seg å skylle av steinen ettpar ganger mens du arbeider og også å tørke av kniven med ett håndkle slik at du får bort de små partiklene du fjerner fra kniveggen.

Konsentrer deg når du gjør dette. Slipestøtten er som støttehjul på en sykkel, målet er å lære seg å slipe uten støtten. Da går det kjappere og du blir også mer fleksibel slik at du f.eks. kan slipe en fileteringskniv som har så smalt blad at støtten ikke fungerer

Billig sett?

For meg virker dette settet prisgunstig. «Normal» pris for en slipestøtte er 50 til 100 kroner, ett kniv bryne type stein koster rundt 400,- og holderen koster vel også en hundrelapp. Dette settet koster 599,- (med forbehold om prisendringer) inkludert kniv så det virker som ett godt kjøp. Men jeg kjenner ikke merket og har ikke prøvd akkurat dette settet.

Mer info om/kjøp kniv og knivsliper