Knivsliper Tormek T-1

Knivsliper

Tormek er kjent for sine proffe og semiproffe slipemaskiner for både kniver og verktøy. Nå har de designet en ny elektrisk slipestein for hjemmebruk, som ble sluppet på det norske markedet i 2022. Tormek T1 er mer kompakt, enklere å bruke, sikrere og også mer renslig å bruke på kjøkkenet.

For å begynne med sikkerheten. På bildet ser du silhuett av en kniv og at den går nedi en v-formet «holder» eller slipestøtte. (se ellers videoen som jeg har limt inn nederst eller trykk på «kjøp-lenken» for å se flere bilder) Dette er sikrere for deg som bruker enn en knivsliper hvor du selv holder kniven direkte mot ett roterende slipehjul. For å beskytte selve kniven er det på Tormek T1 lagt inn «puter» som beskytter mot riper.

T-1 er enkel å bruke fordi du stiller inn slipevinkelen på forhånd, så har du støtte for kniven som gjør at du holder denne vinkelen. Det eneste du egentlig må passe på er i neste trinn, når kniven skal poleres. Da er det viktig at «polerhjulet» sviver bort fra deg når du skal polere eggen, slik at ikke kniven skjærer seg inn i hjulet. Om du som jeg er vant til å bruke lærstropp og fint slipepulver for å polere eggen kan du selvfølgelig fortsette med det.

Tormek T-1 er renslig fordi den sviver så sent (200 runder pr. minutt) at du ikke skal bruke vann, dessuten har den en smart magnet som samler opp en stor del av slipestøvet.

Mer info om/kjøp Tormek T-1 knivsliper

Du bestemmer selv slipevinkel med Tormek. De fleste ordinære europeisk kokkekniver er slipt med en vinkel på rundt 20 grader. Er det denne typen kniver du har fra Ikea, Biltema eller kanskje en litt mer påkostet fra Fiskars, ville jeg bestemt meg for en vinkel, f.eks. 18% og brukt denne vinkelen på alle knivene. Det kan ta litt tid å slipe første gang om kniven din fra fabrikk er slipt med en annen vinkel men når det er gjort går det kjapt å slipe neste gang.

Har du dyrere kniver som japanske merker slipes disse vanligvis med en vinkel på 15 grader eller mindre, d.v.s. ned til 12. Om du har en slik kniv ville jeg søkt opp den originale vinkelen og slipt med den vinkelen som kniven skal ha. Det samme gjelder om du har «dyre» kokkekniver

Tormek T1 er også en slipemaskin for mer spesielle kniver. Noen spesielle kniver har forskjellig slipevinkel på hver side og det løser Tormek T-1 i og med at du sliper en side om gangen og kan forandre vinkel mellom sidene. Dessuten kan du prøve å slipe en keramisk kniv med den. Du kan slå fliser av eggen når du sliper, men en keramisk kniv som ikke er skarp er uansett ubrukelig, så dette er ett alternativ til å kaste den.

Slipesteinen på Tormek T-1 er av type diamant og er på 600 grit. Det forteller noe om hvor grove «korn» den har., tilsvarende en skal på f.eks. sandpapir. Når jeg sliper for hånd bruker jeg steiner fra 80 grit og opp til 2000. 80 er svært grovt og det bruker jeg bare en sjelden gang om kniven har dype synlige hakk slik at mye stål må fjernes. 2000 er fine korn og et brukes til slutt, før jeg polerer med lærstropp. Med 600 har de lagt seg på en fin middelvei. Det vil ta litt litt tid med kniver med hakk, men den jobber nesten på egen hånd, så du sliter deg ikke ut :-). Og du får en ganske «grov» råegg med 600 grit, men den polerer du enkelt bort med poleringshjulet, så det er ikke noe problem. Om du vil se hvor skarp du får kniven din med en Tormek sliper, sjekk 5 minutter uti videoen. Jeg tror det er skarpt nok for de fleste av oss. Og vil du jobbe videre med kniven din og bruke finere steiner så kan du gjøre det. En kniv slipt med Tormek T-1 gir deg uansett ett godt utgangspunkt for å jobbe videre.

Merk deg også at Tormek gir utvidet garanti. Du har 5 år etter kjøpsloven, men de gir 3 år i tillegg slik at du har 8 år totalt.

Mer info om/kjøp Tormek T-1 knivsliper

Tormek våtslipemaskin

Tormek har også våtslipemaskiner. Disse koster en del mer og er litt «vanskeligere» å bruke, selv om de også har god støtte slik at du får skikkelig skarp egg. Ut i fra det høres det ikke så smart ut å investere i en våtsliper, men den har selvsagt sine fordeler. De er bedre på små kniver og for såvidt store kniver som kjøttøkser og du får tilbehør til dem som gjør det enkelt å slipe stemjern, sakser og annet verktøy. Dessuten kan du, i alle fall med den største Tormek slipemaskinen skifte ut hele steinen med slipestein med både grovere og finere grit. Med andre ord det blir raskere å slipe grove verktøy og du kan polere f.eks. ett stemjern enda finere og dermed skarpere.

Les mer om og kjøp Tormek T-4 eller Tormek T-8 som er en stor modell