Behandling av skjærebrett i tre

Det «verste» for ett skjærebrett i tre er fuktighet, så det dummeste du kan gjøre er å sette det i oppvaskmaskin, ikke tørke det skikkelig før du legger det i skuffen og la våte matvarer ligge igjen på brettet. Det sliter på den naturlige beskyttelsene og i verste fall kan du få mugg og/eller bakterievekst.

Ellers er det slitasje fra kniv og andre redskaper: «Hugging» sliter selvsagt mest, men jeg har også merket meg at brødkniven lager mer riper enn en skarp «kokkekniv»

Olje skjærebrett
Olje til skjærefjøl

Hvordan du vedlikeholder ett skjærebrett avhenger av hvor langt «forfallet» har kommet. Om treet bare er litt «tørt» etter vask kan du ganske enkelt vaske det godt og smøre det inn med olje. Du kan bruke olivenolje, men du får også matsikre spesialoljer som nok er hakket bedre. En liten flaske som denne eller en større en som er dyrere men har lavere literpris. Merk at du også kan bruke oljen på redskaper i tre, så om treskjeene dine er tørre kan det lønne seg å kjøpe den største flaska. Du får også kjøpt skjærebrettkrem. Da gir du det oljebehandling først og gnir inn krem oppå. For både olje og krem gjelder det å gni det godt inn og være litt raus med mengden. La det trekke natten over og bruke litt mer om det er tørre flekker neste dag og tørke av det som er til overs om du brukte for mye. Ellers er det å enten bruke matolje eller en olje beregnet for bruk på redskaper som kommer i kontakt med mat.

Om du har latt ett fuktig kjøttstykke ligge for lenge på brettet slik at fuktighet har trukket nedi er ett kjerringråd bruke salt og sitron for å drepe bakterier.

Strø på salt. Del en sitron og bruk snittflaten til å gni saltet inn i treet samtidig som du presser slik at litt sitronsaft blande seg med saltet. La stå en halv time. Skrap av. Vask på vanlig måte og tørk skjærebrettet godt før du påfører olje.

Om du har fått riper i brettet og det er i heltre så kan du pusse det litt ned før du oljer. Du kan høvle eller bruke sandpapir, enten for hånd eller maskin. Selv bruker jeg sikling . Du kan også skrape brettet med en kniv med rett egg om du har en som du ikke er redd for. Både hvor hardt treet er og hvor dype ripene er avgjør hvilken metode du bør bruke. Er det helt overfladiske riper går det fint med sandpapir men det dype riper er det nok best med en høvel, Uansett hva du bruker er det viktig å settet brettet inn med olje etter at du har slipt det.